Zor olaylardan kaçış: dissosiyasyon

Yaşanılan deprem sonrası çocukların yaşadıkları travmanın etkileri ortaya çıkmaya başladı. Karşılaştığım çocuklarda gözlemlediğim davranışlar ve öğrencilerimin gözlemledikleri ve bana merak-şaşkınlıkla aktardıkları davranışlarını (çevresindeki olaylara ve genel tepkisizlikleri, duygularını ifade edemedikleri, yaşanılanları rüya gibi anlatmaları, geçmiş yaşantıyı hatırlamadıklarını söylemeleri, boş-eylemsiz hareket halleri gibi) değerlendirdiğimde bir çoğunun amnezi, depersonalizasyon, disosyatif füg yaşadıklarını düşünüyorum.

Çocuklar yaşadıkları zor olaylar karşısında bazen fiziksel olarak ne kaçıp kurtulabilir, ne savaşıp mücadele edebilir, ne de yaşantılarını kabul edebilir. Bu şartlarda otomatik ve primitif psiko-biyolojik bir savunma düzeneği olarak dissosiyasyon, yaşanılan travmanın fiziksel ve ruhsal etkilerinin -acı, öfke, korku, yas gibi- uzaklaştırılmasını sağlar.

Travma ile ilgili her şey -travmatik duygu, düşünce, algı gibi- bir kapsülle çevirip bilinçten koparılır ve normal şartlarda hatırlama yoluyla erişilemeyecek bir derinliğe gömülür. Böylece dissosiyasyon fiziksel ve ruhsal acıya karşı bir işlev görür. 

Dissosiyatif belirtiler: 

dissosiyatif psikopatolojinin birincil belirtilerinin amnezi, füg, depersonalizasyon, derealizasyon, kimlik konfüzyonu, ve kimlik alterasyonundan oluştuğunu belirtmektedirler.


Detaylı bilgi için aşağıdaki makaleleri okumanızı tavsiye ederim. 2.-3.paragraf birinci sıradaki makaleden alıntıdır.

Çocuk ve ergenlerde dissosiyatif bozukluk: 36 olgunun gözden geçirilmesi

Dissosiyatif Temel Belirtiler ve Temel Psikoterapötik Yaklaşımlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.